Klimmen, boulderen en speedklimmen in Alkmaar?

Klimmen en boulderen bij de Sendmast in Alkmaar

Klimmen, boulderen, speedklimmen, zijn het allemaal verschillende namen voor dezelfde sport? En kan je klimmen, boulderen en speedklimmen in Alkmaar? Dit en meer bespreken we hier!

Allereerst de benamingen. Klimmen, boulderen en speedklimmen zijn niet hetzelfde. Nee, het zijn de 3 disciplines van de klimsport. Iedere discipline heeft zo zijn eigen karakter.

In het kort...

Klimmen doe je in een klimhal aan een touw en op een hoge klimwand. De verschillende klimroutes bestaan daarmee uit veel verschillende passen waardoor je uithoudingsvermogen getest wordt. In combinatie met je uithoudingsvermogen gebruik je techniek en kracht om de top te bereiken.

Speedklimmen doe je ook aan een touw en op een hoge klimwand (in de klimhal). Het verschil ten opzichte van klimmen is dat de route met speedklimmen altijd hetzelfde is. Dus dezelfde grepen, op dezelfde klimwand. De uitdaging van het speedklimmen zitten 'm in de snelheid waarmee je de top kan bereiken. Het wereldrecord speedklimmen is momenteel 5,208 seconden! Benieuwd hoe dat eruit ziet? Klik dan hier.

Boulderen (de leukste en populairste discipline) doe je op een klimwand tot maximaal 4 meter hoog boven een dikke valmat en dus zonder touw. Het klimmen (of eigenlijk dus boulderen) van de korte boulders doe je met een combinatie van kracht, techniek en souplesse, waarbij het hele lichaam gebruikt wordt. Je traint je kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, coördinatie en behendigheid er mee. Het is dus echt een full body workout! Daarnaast is boulderen een hele sociale sport omdat je samen met vrienden de boulders kan proberen en elkaar kan uitdagen.

In Alkmaar kan je zowel boulderen als klimmen. Klimmen doe je bij het Klimcentrum Alkmaar. Boulderen doe je bij ons. Speedklimmen doe je op twee locaties in Nederland, bij IVY Climbing in Sittard en Noardwand in Leeuwarden.

En hoe zit het dan met buiten klimmen? Helaas zijn er geen bergen of rotsen in Nederland waar je op kan klimmen of boulderen. Gelukkig zijn er wel veel mogelijkheden om indoor te klimmen of boulderen. Een overzicht van alle indoor boulderhallen en klimhallen vind je hier.

Zo nu weet je de verschillen tussen klimmen, boulderen en speedklimmen. Hopelijk tot snel in Boulderhal Sendmast in Alkmaar.